Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

De Molen: Sorachi & Sriracha

De Molen: Sorachi & Sriracha
Idegenkedve követem a De Molen új populista irányzatát, a diszkókoktélos vonalat mindenképp, de ez érdekelt, mint izgalmas sörcsíny: hogy hozol össze egy export portert egy citrusos komlóval és egy csípős szósszal. A Sorachi komló egy igazi fenegyerek: japán nemesítés, a Sapporo még a negyvenes években fejlesztette ki, amikor megpróbálták valami közelebb termeszthetővel helyettesíteni a cseh Saaz komlót, de sosem sikerült igazán kielégítőre, mindig megmaradt valami furcsa „off” íze, így majd csak 2008 körül fedezi fel az amerikai craft brewing, és teszi divatossá – pont fura citrusos, herbális ízei miatt. Közkeletűvé azóta sem vált, és csak Amerikában termesztik. A Sriracha szósz elvileg egy thai fokhagymás chilli-szósz, de eleve Thaiföldön élő kínaiak rakták össze a receptet, és ma már ezt is főképp Amerikában készítik – persze esznek a thaiok elég fokhagymás chilliszószt otthon is, csak épp nem Srirachát. Talán kicsit nyers, ha azt mondom, hogy Amerika „Erős Pistája”, de az biztos, hogy nem egy elegáns, kifinomult termék.

Szép fekete sör komolyan tornyosuló világosbarna habbal. Illata csokoládé, konyak és némi savanykás pörkölt maláta. Az íze egy gazdag édes kávéé, kávéscukor nagymamám kiskanalából, ahogy a kávé felszívja magát a kockacukorba csak itt közben a komló is elkezd besűrűsödni, amikor csúcsra ér, akkor elkezd lángolni. De a láng túlzás, inkább fojtott parázslás, ami szépen összecsendül a komló keserűségével. Az összkép igencsak hasonlít egy jól eltalált csilis csokira.

A sör legjobb pillanata, amikor az éles cukorháttér előtt a komlókeserűség feldúsul a csili keserűségével majd összevonja a szemöldökét és sziszegve beléd döfi a csili-fullánkot. Az export porter amúgy is gyarmati műfaj, a gyarmatokon pedig ugye könnyen előfordulhat, hogy bármelyik bot kígyóvá változik a szemed láttára.

De azért nem horrorfilm, inkább kalandregény, ebe a csípésbe nem kell belehalni, csak ijeszteget. Mire a korty levonul, a csili is elcsitul és a konyakos-kávés utóízben már csak az emléke kísért. Ügyes: hoztam is csilit meg nem is. Sörfőzésileg ügyes kis mutatvány, a csilivel nem könnyű bánni, és könnyen szétéget bármilyen kompozíciót, bár kétségtelen, ha valamibe érdemes, akkor az ilyen sűrű, erős sör – akárcsak Németh Anti legendás Napalmja. (https://folyekonykenyer.blog.hu/2013/09/09/2013_a_csili_eve_a_napalm_lett_magyarorszag_kedvenc_sore)