Igen, tudom, hogy több, mint egy évtizede megy a felhajtás a világ aktuális legerősebb söre körül, és kicsit gyanús ez az alkoholverseny – ennek történetét tanult kollegám, Vásárhelyi úr leírta az újságban, így most nem is ismételném, akit érdekel, itt elolvashatja.
Én elsőre nem tudtam eldönteni, hogy ez mennyire ugratás, truváj, erőfitogtatás, média-balhé, de azért felkeltette az érdeklődésemet. Nem feltétlenül sörszakmailag, inkább az, hogy milyen lehet egy 75% alkoholfokú ital?
Megvan a válasz: csodás! Elsőre nemigen érzünk semmit, csak az alkohol lángját, amit azért megfelelően kicsiny korty hörpintésével nem nehéz kordában tartani. De meg kell mondjam, éreztem már durvábbat: a gemenci whisky 65%-os hordóerejű párlatai például hiába gyöngébbek egy tizessel, sokkal durvábban égetik szét a nyelvet. Aztán, ahogy elpárolog az alkohol haragvó lángja, egészen barátságos mélyvörös melegség marad utána, tényleg, mintha a mitikus sárkánnyal való csókolódzás után parázslana a nyelvem, majd jönnek mindenféle aszaltgyümölcsös, nemes, érlelt aromák, és a végén a legmeglepőbb, hogy sűrű és örömteli édességet hagy maga után, annyira, hogy vissza is kellett kóstolni. Kétszer is. Vagy háromszor – már nem emlékszem pontosan. A lényeg, hogy az ajánlott 3,5 centes adagot nem érdemes egyszerre lehúzni, ha csak nem vicces videót akarunk készíteni a hatásairól, viszont cseppenként szopogatva felemelő élmény.
Szóval a tűzokádó skót sárkány nem médiahack vagy sörmarketing geg, hanem egy valódi ital, amit szépen összeraktak az edinburghi 88 Brewery-ben!