Totálisan átlátszatlan grépfrútlé színű sör csorog a poharamba, illedelmes fehér habocskával. A nyálmirigyeim azonnal felkészültek a savanyúság támadására. Az illata azonban mást üzen: friss nedves komló egyenesen a komlós-zsákból és friss citrus.
Az első kortytól zavarba is jövök. A sör tejszerű állaga sűrű pezsgést rejt, de ízt nem sokat. Aztán egyszer csak megérzem a masszív amerikai-komló ízt, szinte váratlanul, ennek az íznek nincs kibomlása, nincs komplex felvonulása, sem lezárása, sehol nem játszik a maradék cukorral, egészen egysíkú. Ahogy szétmállik a karbonáció, körbeviszi a szájban a nedves komlóízt és bevonja a nyálkahártyát alfasavval, aztán nem marad belőle semmi, csak az érdes keserűség.
Ez a sör egyrészt az újhullámos craft-beer leleplezése – sok sör egyebet sem tud csak ezt a brutál komlózást, és sok vásárló egyebet sem vár a craft-beertől, mint ezt – nekik ez a tökéletes alkohol-mentes sör. Másrészt izgalmas új üditő-irányzatként hat, nem hasonlít semmiféle létező üdítőre, de ha már itt tartunk, klasszikus sörre sem. És a klasszikus olcsó alkoholmentes lágerre meg a legkevésbé sem hasonlít – ennyiben a feladat teljesítve.
Azt hiszem egy craft-beer barban, ahol a sörök gyakran komlóban versenyeznek, ez a 0,5%-os IPA tökéletesen megállja a helyét. Így otthon kóstolva, nem lett a barátom, hiányzik belőle az igazi sörök komplex szépsége, és így, hogy a maláta ezerféle játéka nincs ott, hogy ellensúlyozza, így a komló sokkal brutálisabban tud érvényesülni.
Ez talán a „hop-headek” kedvenc alkoholmentese, nekem nem lett a kedvencem, de a kísérlet megihletett: most már keresem a legjobb alkoholmentest! Ki tud ennél jobbat készíteni?