Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fresh AF IPA

Fresh AF IPA
Tulajdonképpen örülök, hogy beindult az innováció az alkoholmentes sörök terén, de azon vettem észre magam, hogy érdeklődésem eddig inkább csak teoretikus volt: még sosem vetetettem a kóstoló-tudomány górcsöve alá egyetlen árva alkoholmentes sört sem. Némi belső tusa után vettem elő most is a Cloudwater alkoholmentesét, mintha attól féltem volna, hogy nem lesz rajta mit kóstolni. Nem is tévedhettem volna nagyobbat. De azért egy kicsit be is igazolódtak a félelmeim.
 


Totálisan átlátszatlan grépfrútlé színű sör csorog a poharamba, illedelmes fehér habocskával. A nyálmirigyeim azonnal felkészültek a savanyúság támadására. Az illata azonban mást üzen: friss nedves komló egyenesen a komlós-zsákból és friss citrus.
Az első kortytól zavarba is jövök. A sör tejszerű állaga sűrű pezsgést rejt, de ízt nem sokat. Aztán egyszer csak megérzem a masszív amerikai-komló ízt, szinte váratlanul, ennek az íznek nincs kibomlása, nincs komplex felvonulása, sem lezárása, sehol nem játszik a maradék cukorral, egészen egysíkú. Ahogy szétmállik a karbonáció, körbeviszi a szájban a nedves komlóízt és bevonja a nyálkahártyát alfasavval, aztán nem marad belőle semmi, csak az érdes keserűség.

Ez a sör egyrészt az újhullámos craft-beer leleplezése – sok sör egyebet sem tud csak ezt a brutál komlózást, és sok vásárló egyebet sem vár a craft-beertől, mint ezt – nekik ez a tökéletes alkohol-mentes sör. Másrészt izgalmas új üditő-irányzatként hat, nem hasonlít semmiféle létező üdítőre, de ha már itt tartunk, klasszikus sörre sem. És a klasszikus olcsó alkoholmentes lágerre meg a legkevésbé sem hasonlít – ennyiben a feladat teljesítve. 

Azt hiszem egy craft-beer barban, ahol a sörök gyakran komlóban versenyeznek, ez a 0,5%-os IPA tökéletesen megállja a helyét. Így otthon kóstolva, nem lett a barátom, hiányzik belőle az igazi sörök komplex szépsége, és így, hogy a maláta ezerféle játéka nincs ott, hogy ellensúlyozza, így a komló sokkal brutálisabban tud érvényesülni. 

Ez talán a „hop-headek” kedvenc alkoholmentese, nekem nem lett a kedvencem, de a kísérlet megihletett: most már keresem a legjobb alkoholmentest! Ki tud ennél jobbat készíteni?