Mi a véleményed az alkoholmentes sörről?
Ez a műfaj régóta rossz hírnek örvend, köszönhetően annak, hogy a huszadik században az egyetlen létoka az volt, hogy az is ihasson sört, aki utána kocsiba akar ülni. Ezzel több baj is volt. Olyan fogyasztót feltételez, aki mindig minden körülmények közt sört akar inni, még akkor is, ha az a sör vacak. És persze ez a fogyasztó létezett is: a kilencvenes évek nagyüzemi eurolágere eleve vacak volt, egyetlen előnye volt az alkoholmenteshez képest: be lehetett rúgni tőle. Ez, a sört olcsó üzemanyagnak tekintő sörkultúra tömérdek fogyasztót idegenített el a sörtől, és az olcsó nagyüzemi lágersör részaránya a globális sörfogyasztásból azóta is folyamatosan csökken. Ennek a világnak jellegzetes terméke volt az olcsó lágernél is nyúlósabb, édeskésebb alkoholmentes lágersör. Ma már messze nem a sofőrök az alkoholmentes sör fő fogyasztói, és a sörfőzdék sem nekik főzik az alkoholmentest.
Miért főznek a craftok alkoholmentes sört? Mi van a trend mögött?
Érdekes, ahogy a különféle modern táplálkozási érzékenységek – glutén vagy laktóz-érzékenység – és piaci igényként való megjelenésük, valamint ezen igények egyre ügyesebb kielégítése megnyitotta az utat különféle kisebbségi fogyasztói igények előtt. Ezen az úton jutottunk el az alkoholmentes italok új korszakához, amiről most már teljes joggal beszélhetünk.
A mögöttes trend egyértelműen egy újfajta egészségtudatosságból táplálkozik. Számos kutatás és felmérés mutat abba az irányba, hogy az alkohol már kis mennyiségben sem tesz jót a szervezetnek. Lehet ezt vitatni, de attól még tény: az új „sörnemisszák” nem az alkoholizmus ellen védekeznek absztinenciával és nem is a szondát akarják megúszni sofőrként. Az alkoholt úgy utasítják el, mint a telített zsírsavakat, a cukrot vagy a szénhidrátot, mint bármit, amiről azt olvasták, hogy árt a szervezetüknek. E trend mellé társul egy másik trend: a tudatállapotok pluralizmusának felszabadítása. Hogy egy fiatalember nagyszerűen érezheti magát alkoholos befolyásoltság nélkül, tisztán is, vagy éppen más tudatmódosítókat használva, melyeket nem akar alkohollal keverni. Röviden: nem kell mindig piálni, oly sok minden más érdekesség is van a világon.
Milyen típusú sörből lehet jó alkoholmenteset főzni?
Ezt nehezen tudnám megválaszolni, de abban biztos vagyok, hogy a klasszikus pilzeniből vagy lágerből talán a legnehezebb. Egy jó pilzeni íze éles, tiszta és száraz, minden apró döccenés meglátszik rajta. Márpedig az, hogy megszakítjuk az erjesztést, vagy kicentrifugáljuk belőle az alkoholt nem éppen apró döccenés. Ellenben erős gyümölcsízzel, komlókeserűséggel vagy éppen savanyúsággal működő sörök nagyobb eséllyel rejtik el az ízre jótékony hatással lévő alkohol hiányát.
Mi a véleményed a komlózott kraft-szódákról?
Ilyesmivel német és cseh sörfőzdék nagyon régóta kísérleteznek. Előbb-utóbb mindenkinek eszébe jut, aki sokat forog a komló körül, de eddig még soha nem lett belőle óriás divat. Ebből a műfajból is vannak jól sikerültek és kevésbé jók, és igazából soha nem lehet tudni, mikor üt be valamelyik és lesz sikeres. Az alkoholmentes trend bizonyára segíti a kraft-szódák térnyerését, de az általános drágaság meg pont nehezíti, hiszen ennyi pénzért sokan nem akarnak komlós szódát inni.
2 legjobb alkoholmentes sör?
Belga Chouffe amúgy 8%-os, de van belőle mentes változat, ez 0,4%. Valami speciális élesztővel készült, ami nem csinál alkoholt a cukorból, de a fűszeres, trópusi gyümölcsös, édes malátás blonde-nak ez szinte jól áll.
BrewDog alkoholmentes Punk Ipa – itt a citrusos komlózás szépen elviszi a show-t, és alig zavar, hogy a sör teste kicsit vékonyabb.